Proiectul „Dotarea cu laboratoare inteligente a COLEGIULUI „FERDINAND I”, COMUNA MĂNECIU, JUD. PRAHOVA” – Cod F-PNRR-SmartLabs-2023-0124 s-a finalizat în luna iulie 2024 prin dotarea acestuia cu echipamente IT inteligente. Activitățile de achiziție a echipamentelor au fost demarate în luna mai 2024.
Acest laborator va fi putea fi folosit în procesul educațional începând cu anul școlar 2024-2025.
Elevii colegiului vor beneficia de lecții deosebite și în format atractiv sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice.
În cadrul acestui proiect cadrele didactice vor beneficia de cursuri de instruire necesare pentru a putea folosi echipamentele în mod corect și eficient. De asemenea, vor putea să-și conținut educațional prin intermediul Platformei e-learning Livresq.
Dotările acestui laborator constau în 6 loturi de echipamente care conțin:
Lot 1:
- Tablă interactivă
- All-in-one PC
- Laptop (12 buc)
- Camera de documente
- Tableta grafică (12 buc)
Lot 2:
- Kit 24 x Ochelari VR
- Kit Sistem videoconferință
- Sistem de sunet
Lot 3:
- Imprimanta 3D policoloră
- Scanner 3D
- Creion 3D
- Mașină smart laser de tăiat
Lot 4:
- Robot cu braț multifuncțional
- Pachet 12 Kituri robotice
Lot 5:
- Software educațional – Microsoft 365
- Conținut educațional – Laborator digital – Skoolvers
- Platforma e-learning creare conținut educațional (50 profesori, 1 an) – Platforma Livresq
Lot 6:
- Mobilier STEAM (masă și scaun)
- Mobilier imprimanta 3D
Colegiul “Ferdinand I”, comuna Măneciu anunță începerea implementării proiectului intitulat „”Dotarea cu laboratoare inteligente a COLEGIULUI „FERDINAND I”, COMUNA MĂNECIU, JUD. PRAHOVA””, având codul F-PNRR-SmartLabs-2023-0124 .
Proiectul se va derula în perioada 15.01.2024 – 31.01.2025, are o valoare totală de 351.209,35 lei (60.000 euro) și va fi finanțat integral printr-un ajutor financiar nerambursabil acordat în cadrul apelului de proiecte „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor” din Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul VI. Politici pentru Noua Generație, Componenta 15. Educație, Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.
Descrierea componentei și scopului proiectului
Componenta C15: Educație
Educația abordează creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional prin modernizarea infrastructurii educaționale și a dotării aferente, în corelare cu nevoile prezente și viitoare ale pieței forței de muncă, în vederea asigurării participării la un proces educațional de calitate, modern și incluziv. În cadrul componentei sunt prevăzute optsprezece investiții susținute de șapte reforme. Reformele sunt menite să sprijine investițiile.
Scopul proiectului:
– Creșterea accesului la mijloace moderne de învățare pentru elevi;
– Consolidarea competențelor digitale în utilizarea instrumentelor de tip „laborator” inteligent pentru cadrele didactice;
– Dezvoltarea unor competenţe comune şi specifice care să conducă la adaptarea şi integrarea cu succes a absolvenților pe piața muncii şi în viața socială;
– Creșterea accesului la educație pentru grupurile vulnerabile și combaterea excluziunii sociale;
– Prevenirea și reducerea absenteismului și abandonului școlar.
Activități menite să sprijine scopul proiectului:
Achiziționarea de mijloace didactice moderne în vederea creării unui mediu atractiv, favorabil unui proces instructiv-educativ de calitate;
- Dezvoltarea de laboratoare inteligente de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică) în unitatea de învățământ;
- Achiziționarea de conținut educațional care va acoperi domenii din programa școlară și de software / licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive;
- Conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ;
- Instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.
Nevoia la care răspunde proiectul ”Dotarea cu laboratoare inteligente a COLEGIULUI „FERDINAND I”, COMUNA MĂNECIU, JUD. PRAHOVA” este reprezentată de asigurarea accesului tuturor elevilor noștri la un proces de învățare de calitate, care să schimbe modul de predare și, cu ajutorul tehnologiei, să le ofere elevilor un spațiu de învățare deschis și inspirațional, ce favorizează procesul educaţional centrat pe elev. De asemenea, colectivul de cadre didactice este dispus să participe la cursuri de formare pentru a învăța să utilizeze echipamentele aferente laboratorului inteligent digital integrat, astfel ca apoi să-i familiarizeze pe elevi cu echipamente de ultimă generatie, să le formeze competențe pentru a se adapta mai ușor la cerințele pieței muncii.
Realizarea obiectivelor proiectului va avea un impact pozitiv asupra actului educațional, o învățare digitală de calitate și inovatoare fiind captivantă și interactivă, completând metodele tradiționale și oferind platforme de colaborare și de creare de cunoștințe.
Persoana de contact: prof. Pisău Constantin – Director unitate școlară